Micro haarpigmentatie of haartransplantatie?

FUE-haartransplantatie en micro haarpigmentatie (MHP) zijn twee verschillende technieken die worden gebruikt om haarproblemen te verhelpen.

Haarpigmentatie heeft verschillende namen: MHP, SMP, Dot art, haartattoo, stoppeltattoo.

Vergelijking micro haarpigmentatie - FUE haartransplantatie

Micro haarpigmentatie FUE Haartransplantatie
Permanente oplossing Ja Ja
Snel resultaat Eindresultaat 3-6 weken Eindresultaat 8-12 maanden
Bij vergevorderde kaalheid Ja (geschoren hoofd) Niet ideaal
Hoge dichtheid Ja Niet altijd mogelijk
Littekens zichtbaar Neen Niet wanneer goed uitgevoerd
Pijn tijdens behandeling Licht tot matig Neen
Pijn na de behandeling Neen Neen tot minimaal ongemak
Beschadiging aan bestaande haren Neen Neen
Prijsvergelijking Laag in vergelijking met haartransplantatie
Vanaf de leeftijd 18 jaar 25 jaar of ouder

1. Werkwijze:

 • FUE-haartransplantatie: het omvat het verwijderen van individuele haarzakjes uit het donorgebied (meestal de achterkant van de hoofdhuid) en het transplanteren ervan naar het ontvangende gebied met dunner wordend of kalend haar. Dit wordt uitgevoerd door een haartransplantatie arts.
 • MHP-haarpigmentatie: het is een niet-chirurgische procedure waarbij micronaalden worden gebruikt om pigment in de hoofdhuid af te zetten om de indruk te wekken van een geschoren hoofd of voller haar.

2. Doel:

 • FUE-haarimplantatie: wordt voornamelijk gebruikt om haar te herstellen in gebieden met kaalheid of dunner wordend haar als gevolg van androgenetische alopecia (genetisch haarverlies).
 • MHP-haarpigmentatie: wordt gebruikt om de illusie van een volle haardos te creëren, een buzz-cut te simuleren of om dunner wordend haar dikker te maken. Het kan ook worden gebruikt om littekens op de hoofdhuid van eerdere operaties of verwondingen te camoufleren.

3. Invasiviteit:

 • FUE-haartransplantatie: het is een chirurgische ingreep die plaatselijke verdoving vereist. Er worden kleine incisies gemaakt in het donor- en ontvangergebied, die kleine littekens kunnen achterlaten die meestal niet opvallen.
 • MHP-haarpigmentatie: het is een niet-chirurgische procedure waarbij micronaalden worden gebruikt om pigment in de hoofdhuid af te zetten. Het vereist geen incisies of anesthesie.

4. Resultaten:

 • FUE-haartransplantatie: de getransplanteerde haarzakjes groeien op natuurlijke wijze door in het ontvangstgebied. De definitieve resultaten zijn meestal na 6-12 maanden zichtbaar en de volledige groei wordt na een jaar bereikt.
 • MHP-haarpigmentatie: de resultaten zijn zichtbaar vanaf de tweede behandeling. Na de derde behandeling is meestal het eindresultaat bereikt (+- 4 weken)  De pigmentatie kan in de loop van de tijd iets vervagen en moet mogelijk worden bijgewerkt om het gewenste uiterlijk te behouden (3-5 jaren)

5. Onderhoud:

 • FUE Haartransplantatie: Het getransplanteerde haar heeft regelmatige verzorging en onderhoud nodig, vergelijkbaar met natuurlijk haar. Het kan worden geknipt, gestyled en vereist wassen en conditioneren.
 • MHP Haar Pigmentatie: Minimaal onderhoud is vereist. Een goede hoofdhuidhygiëne, het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en periodiek bijwerken worden aanbevolen om de kleur en het uiterlijk te behouden.

6. Geschiktheid:

 • FUE Haartransplantatie: Het is geschikt voor personen met voldoende donorhaar en gebieden met kaalheid of dunner wordend haar die baat kunnen hebben bij haartransplantatie.
 • MHP-haarpigmentatie: het is geschikt voor mensen met verschillende gradaties van haaruitval, waaronder mensen met uitgebreide kaalheid, dunner wordend haar of littekens op de hoofdhuid.

7. Haar dichtheid:

 • FUE Haartransplantatie: Afhankelijk van de begin situatie kan een lage tot medium haardichtheid worden bereikt. Hoge dichtheid (originele dichtheid) is vrijwel nooit haalbaar.
 • MHP-haarpigmentatie: De natuurlijk of oorspronkelijke haardichtheid kan vrijwel altijd bereikt worden. Hoge dichtheid is de norm.

(Voorbeeld hoge dichtheid haarpigmentatie).

Zowel FUE-haarimplantatie als haarpigmentatie bieden levensvatbare oplossingen voor verschillende behoeften op het gebied van haarherstel. De keuze tussen de twee hangt af van factoren zoals de mate van haaruitval, het gewenste resultaat, persoonlijke voorkeuren en de aanbevelingen van een gekwalificeerde haarhersteller. Het is raadzaam om een specialist te raadplegen om de meest geschikte optie te bepalen op basis van individuele omstandigheden.